Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač potpisao je sa predstavnicima Crvenog krsta Republike Slovenije i Crvenog krsta Novi Grad ugovor o donaciji dva AED (automatski eksterni defibrilator) uređaja, koji su potom postavlјeni na objekat „Vatrogasnog doma“ i zgradu Narodne biblioteke.

„Veoma smo zahvalni Crvenom krstu Republike Slovenije i Ministarstvu odbrane Slovenije na ovoj donaciji jer je riječ o uređaju koji je izuzetno koristan“, rekao je Lukač. „Za rukovanje ovim uređajem do sada su obuku prošla 24 polaznika  u okviru projekta »PRVA POMOĆ – SVUDA I ZA SVAKOGA«, koji finansira Ministarstvo odbrane RS, a realizuje Crveni krst Slovenije u saradnji sa Crvenim krstom Novi Grad i našom lokalnom zajednicom. Ideja je da se obuke nastave i prošire na opštu populaciju, kako bismo imali što veći broj lјudi koji nisu profesionalci, a koji koji će znati da pomognu i spasu život ukoliko se nađu u blizini čovjeka bez svijesti i sa zastojem srca“, pojasnio je on.

Inače, AED je maleni, prenosni uređaj, jednostavne primjene, sa zadatkom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslјed poremećaja ritma. Jednostavan je za upotrebu jer daje korisniku glasovna uputstva, prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života, u šta su se uvjerili brojni građani koji su na lutkama imali priliku isprobati defibrilaciju i upoznati se sa postupkom oživlјavanja.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje