Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama, kod spomen-kosturnice u Crnoj Rijeci, kod spomen-table na želјezničkoj stanici u Blagaj Rijeci i u zaseku Vurune u Donjem Vodičevu obilјežen je Dan stradanja  civilnog stanovništva opštine Novi Grad u II svjetskom ratu.

Centralno obilјežavanje održano je u Vurunama gdje su u subotnje predvečerje 2. avgusta 1941. Godine, u kući  i dvorištu Mile i Cvije Vurune  Ustaše ubile 75 nedužnih duša, pretežno  žena i djece. Iz ovog poklolјa 42 žrtve su sahranjene u zajedničku gorobnicu u Bukviku, na kojoj je poslije 39 godine postavlјena spomen ploča. Preostale 33 žrtve i još 22 iz istovremenog pokolјa koji se dogodio u podrumu Dušana Vurune sahranjene su zajedno u koritu potoka Kadinac. Troje lјudi je umrlo ubrzo nakon toga od zadobijenih rana i ukopano odvojeno.

Obilјežavanju je prisustvovao Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, načelnik opštine Novi Grad MIroslav Drlјača, predstavnici SUBNOR-a, nevladninih organizacija prosisteklih iz Obrambeno-otadžbinskog rata, kao i brojni građani Novog Grada, među kojima i Milan Landup i Mlađan Milošević, koji su preživjeli ovaj strašni zločin koji se dogodio prije 80 godina.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje