Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegletija i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević boravili su danas u Novom Gradu gdje su se sastali sa načelnikom Opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom, a potom i sa predstavnikom Green team-a Mariom Crnkovićem.

Na sastanku sa opštinskim rukovodstvom razgovarano je o stanju u Novom Gradu, uzrokovanim pandemijom virusa koraona,  o infrastrukturnim projektima i prekatgorizaciji graničnog prelaza Novi Grad-Dvor, dok se Trgovska gora našla se na dnevnom redu oba sastanka. 

Kada je riječ o opštinskom budžetu, zaključeno je da je situacija u Novom Gradu stabilna, uprkos pandemiji virusa korona,  da je epidemiološka situacija pod kontrolom, te da su u ovoj lokalnoj zajednici uz podršku Vlade Srpske realizovani značajni projekti.

"Opredjeljenje Vlade Srpske je da se nastavi realizacija projekata u Novom Gradu, ali i da se da podrška za rješavanje dva ključna pitanja - prekategorizacija graničnog prelaza i problem Trgovske gore", rekla je nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. „Pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori treba bude riješeno diplomatski, putem razgovora, jer nikom nisu u interesu sudski sporovi, dodala je ona i naglasila da u rješavanje ovih problema treba da se uključe svi nivoi vlasti, jer je to pitanje na kome BiH može da položi test, odnosno da se pokaže da li se može raditi zajedno i odbraniti interese građana.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da će biti urađeno sve da ovo pitanje bude riješeno diplomatskim putem, ali da se ne može dozvoliti da na stranu budu stavljeni građani. On je naveo da nije bilo odgovarajuće koordinacije u reakcijama BiH, ali da će to biti riješeno u narednih sedam do deset dana.Tegeltija je, takođe, istakao da je granični prelaz u Novom Gradu, koji je među prvima bio otvoren za robni promet, sada na pomalo čudan način prekategorisan.

"To je usporilo privredni razvoj i opštine Novi Grad, ali i susjednih lokalnih zajednica. Da li ćemo i kada stvoriti atmosferu sa Hrvatskom da je ovdje potreban granični prelaz za robni promet, to ćemo vidjeti, ali mi ne možemo odustati od naše namjere da ovaj granični prelaz bude otvoren i za robni promet, odnosno za teretni saobraćaj", naglasio je Tegeltija.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da ova lokalna zajednica polaže ogroman napor kako bi se realizacijom značajnih infrastrukturnih projekata poboljšao kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici."U prethodnom periodu ulagano je najviše u puteve i vodosnabdijevanje u seoskom području jer je činjenica da dvije trećine stanovnika živi u seoskom području“, rekao je Drljača i dodao je u narednom periodu  prioritet razvoj Industrijske zone "Poljavnice“.

Kao što je rečeno, zvaničnici su o Trgovkoj gori razgovarali i sa predsjednikom udruženja „Green team“ Mariom Crnkovićem koji smatra da je organizovanjem današnjeg sastanka u Novom Gradu tema Trgovske gore tretirana tačno onako kako treba, kroz saradnju vladinog i nevladinog sektora. "Ovo je korak dalje i način kako da se borimo protiv nedaće koja će nas snaći ako ne budemo dovoljno odgovorni", rekao je Crnković. Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj treba internacionalizovati, jer to pospješuje šanse Republike Srpske i BiH, odnosno da ovaj problem treba podići na viši nivo kako bi se čula priča o ugrožavanju ljudi u pograničnom pojasu.

 

"To prije svega treba uraditi upotrebom novih komunikacijskih alata koje nam pruža virtuelni prostor. Vlada Republike Srpske i kabinet predsjednika daće svoju podršku nevladinom sektoru i opštini Novi Grad i nadam se da ćemo sa jednom novom energijom krenuti u pravcu rješavanja ovog problema", rekao je Rajčević.

 

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje