Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U Novom Gradu su danas, povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, organizovana je posjeta spomen - sobi i održana svečana akademija.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da u danima kad se slavi Dan Republike treba zahvaliti svima koji su je stvarali, borcima, porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, kao i svim građanima koji su se u nemogućim okolnostima trudili da stvore uslove da Srpska postane i opstane.

"Odgovorni smo za očuvanje sjećanja na ta herojska djela i zato je potrebno neprestano isticati da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, prije početka građanskog rata iz potrebe da njeni građani žive slobodno i ponosno. Stavarnje naše Republike je jedan od najznačajnih događaja u novijoj istoriji i svi znamo da je njeno postojanje i jačanje simbol mira i prosperiteta svakog građanina Srpske", rekao je Drljača.

On je naveo da su pred Republikom Srpske brojni izazovi, u prvom redu ekonomski, demografski, ali i politički.

"To su zadaci koje moramo rješavati kako bi naredni Dan Republike slavili u povoljnijim socijalnim i ekonomskim uslovima", rekao je Drljača.

Predsjednik odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske u Novom Gradu Mirko Novaković istakao je danas da je Republika Srpska nastala s ciljem institucionalne zaštite srpskog naroda u BiH.

"Srpski narod je vodio odbrambeno-otadžbinski rat. Za Republiku Srpsku je poginulo oko 24.000 boraca, a više desetina ih je ranjeno. Republika Srpska je u BiH unijela svoju državnost i period od 28 godina njenog postojanja je slavan, težak i vezan za sudbinsko postojanje srpskog naroda", rekao je Novaković.

On je naveo da nekima i danas smeta Republika Srpska i Dan Republike.

"Smeta što slavimo svoj identitet jer Republika Srpska je simbol borbe i stadanja, slobode i opstanka", rekao je Novaković.
Predsjednik Skupštine opštine Mirko Zgonjanim je u svom obraćanju, između ostalog, rekao da na ekonomsku situaciju u Srpskoj još negativno utiču dešavanja u proteklom ratu jer su u ratnim dejstvima uništeni privredni objekti i infrastruktura.

U prigodnom programu učestvovali su Mješoviti hor "Una", pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva "Una" i učenici prijedorske muzičke škole "Savo Balaban" iz Novog Grada.

Posebna priznanja uručena su učenicima Nevenu Miljatoviću, Željani Bundalo i Danijelu Miljatoviću za literarne radove o Republici Srpskoj.

 

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje