Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Veliki broj žena iz marginalizovanih grupa sa područja pet opština u Republici Srpskoj i četiri u FBiH dobiće stručnu, tehničku i finansijsku pomoć za pokretanje biznisa u okviru USAID-ovog programa za razvoj ženskog preduzetništva, za koji je obezbijeđeno oko 540.000 KM.
Ugovor o realizaciji ovog programa juče su u Sarajevu potpisali načelnici svih devet opština, a šansu za pokretanje vlastitog biznisa u Srpskoj dobiće žene iz Novog Grada, Lopara, Foče, Berkovića i Istočne Ilidže, dok će u FBiH podrška biti pružena pripadnicama ljepšeg pola iz Živinica, Žepča, Prozor-Rame i Lukavca.
Riječ je o podršci za žene sa invaliditetom, majke djece sa invaliditetom, stanovnice ruralnih područja, žrtve nasilja, te nezaposlene mlade žene.
Direktor USAID-ovog programa Jasmin Bešić rekao je da se ove godine realizuje druga faza projekta, te da je prva sprovedena 2017. godine. On je istakao da 50 odsto sredstava obezbjeđuje USAID, a isto toliko lokalne zajednice u kojima se sprovodi program.
"U prvoj fazi projekta novac je dobilo 96 korisnica i oko 67 odsto njih i danas posluje. Cilj programa nije samo da pomognemo ženama da dobiju novac, već i da model podrške razvijemo u lokalnim zajednicama, da ga u budućnosti sprovode bez podrške američke vlade", rekao je Bešić.
Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da će ova lokalna zajednica javni poziv za dodjelu sredstava raspisati krajem aprila, te da bi novac na raspolaganju mogao biti već početkom jula.
"U pitanju je 40.000 maraka i vjerujemo da s tim iznosom možemo pomoći da najmanje pet osoba pokrene sopstveni biznis. Smatramo da će kroz ovaj vid podrške samozapošljavanju i uključivanju žena u preduzetništvo doći do smanjenja broja nezaposlenih u našoj opštini", rekao je Lukač.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje