Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Dugometražni dokumentarni film "Krst na jamom" autora Dušana Bastašića i izložba umjetničkih fotografija "Tamo gdje pravednici počivaju" Nikole Zajca predstavljeni su danas publici u Novom Gradu. 
U organizaciji Udruženja građana "Jadovno 1941." i Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad izložbu je danas u Gradskoj vijećnici, zajedno sa autorom filma, otvorio direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić.
Autor ovog filma naglasio je da dokumentarni film "Krst nad jamom" i izložba umjetničke fotografije na nov način obrađuju stradanja Srba u kompleksu stratišta Jadovno u Drugom svjetskom ratu. 
"Broj koji prezentuju hrvatski, srpski i jevrejski istoričari se kreće između 20 i 80 hiljada, dakle ogroman raspon, međutim istorijska nauka priznaje broj do kojeg je došao prof. Đuro Zatezalo, a to je da je na tom području ubijeno ne manje od 40.123 ljudi, od toga čak 8.020 na ostrvu Pag", rekao je Bastašić.
Kompleks logora i stratišta Jadovno obuhvata 32. dosad registrovane kraške jame, te sedam sabirnih, likvidacionih logora iz Drugog svjetskog rata na području NDH-a, a prema riječima autora, film je urađen tako da bude interesantan mlađim generacijama kojima su slične teme često teške za gledanje.
U subotu, 30. juna obilježava se Dan sjećanja na Jadovno, a potomci i poštovaoci žrtava Jadovna iz Novog Grada i ove godine moći će posjetiti ovo mjesto. Sve informacije o tom putu zaiteresovani mogu saznati na internet stranici: jadovno.com

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje