Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U prostorijama Opštine Novi Grad 18.12.2023. godine održana je sjednica Foruma za bezbjednost opštine Novi Grad. Sjednicom je predsjedavao Mirko Lukić, predsjenik Foruma za bezbjednost, a ispred Opštinske uprave Opštine Novi Grad na sjednici su prisustvovali načelnik Miroslav Drljača, zamjenik načelnika Bojan Lukač i predsjednik Skupštine opštine Zoran Kukavica.

Nakon završetka sjednice izjavu za medije dao je predsjenik Foruma za bezbjednost Mirko Lukić u kojoj je iznio kratak siže sjednice te usvojene zaključke: „Danas smo održali sjednicu Foruma za bezbjednost opštine Novi Grad sa koje je potrebno izdvojiti nekoliko tačaka. Raspravljali smo o bezbjednosnoj situaciji na području opštine Novi Grad za 2023. godinu i zadovoljstvo mi je što mogu reći da imamo manji broj krivičnih i prekršajnih radnji u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Dakle, informacija o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji ocjenjena je kao zadovoljavajuća.

Takođe, saslušali smo informaciju o aktivnostima Opštine Novi Grad, Udruženja građana „Green tim“ Novi Grad, kao i svih drugih ekspertskih timova koji se trenutno bave problematikom slučaja Trgovska gora i namjeri Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac izgradi skladište radioaktivnog otpada i istrošenog nukleranog goriva.

Pored toga, dobili smo i informaciju o poplavama, požarima i ostalim bezbjednosnim rizicima na području opštine Novi Grad za 2023. godinu, a zaključci koje je Forum za bezbjednost usvojio su sljedeći:

  1. Forum podržava rad službenika Policijske stanice Novi Grad na dosadašnjem održavanju povoljnog stanja bezbjednosti u vidu zaštite građana i njihove imovine. Forum pohvaljuje dosadašnju dobru saradnju Policijske stanice Novi Grad i lokalne zajednice, te kao što sam prethodno naveo ocjenjuje bezbjednosnu situaciju kao zadovoljavajuću.
  2. Forum podržava i afirmativno gleda na kontinuirane napore Opštine Novi Grad i Udruženja građana „Green tim“ Novi Grad po pitanju sprječavanja Republike Hrvatske u njenoj namjeri izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora.
  3. Forum usvaja informaciju o poplavama, požarima i ostalim bezbjednosnim rizicima na području opštine Novi Grad.
  4. Forum poziva građane opštine Novi Grad da predstojeće božićne i novogodišnje praznike proslave dostojanstveno, u miru i u krugu porodice, te da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti koje bi mogle ugroziti bezbjednosnu situaciju na području opštine Novi Grad.“

Nakon predsjednika Foruma za bezbjednost medijima se obratio i predsjednik Udruženja građana „Green tim“ Mario Crnković: „Danas smo imali priliku sagledati sve aktivnosti koje su rađene u 2023.godini vezano za sprječavanje Republike Hrvatske u njenoj namjeri izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora.

Usaglasili smo se da je bilo pregršt aktivnosti, ali je isto tako potrebno istaknuti da nam nedostaju rezultati. Naime, Republika Hrvatska i dalje nastavlja sa svojim namjerama, planovima i aktivnostima, a ono što Novom Gradu, Republici Srpskoj i BiH treba su argumenti koje ćemo koristiti u razgovorima sa drugim prijateljskim zemljama, te što je najvažnije, argumenti koje ćemo koristiti za vrijeme sudskog procesa kada do toga dođe.

Iskoristio sam priliku danas da ukažem na sve te potrebne argumente, jer mi već imamo negativne uticaje koje posmatramo kroz sedam aspekata: ekonomski, ekološki, prehrambeni, zdravstveni, aspekat lične bezbjednosti, bezbjednosti zajednice te političke bezbjednosti Novog Grada, Republike Srpske i BiH. Ovo su jako važne stvari koje treba argumentovati na pravi način, te nisu dovoljne samo riječi u javnom prostoru.“

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje