Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U srijedu, 06.12.2023., u prostorijama Opštine Novi Grad (sala br. 5) s početkom u 13.00 časova Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Odsjek za upravljanje razvojem Opštine Novi Grad  u okviru projekta „Dekarbonizacija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine“, koji finansira Švedska, održao je info-sesiju čiji je cilj bio podizanje svijesti građana i građanki o značaju energetske efikasnosti, smanjenja emisije štetnih gasova, kao i o cijelom nizu pozitivnih efekata na društvo koje sa sobom donose inicijative i investicije uložene u održivi razvoj.

Miroslav Radinković, predstavnik UNDP-a, naveo je na informativnom sastanku da je projekat zapravo tehnička pomoć za 36 opština i gradova u BiH koji su iskazali spremnost da se pozabave pitanjima klimatskih promjena, tj.dobrovoljna inicijativa za smanjenjem emisije štetnih gasova i povećanjem energetske efikasnosti u stambenom sektoru (SEKAP).

Dakle, ovaj projekat pomaže opštinama koje su se priključile SEKAP-u, pružajući im alate koji omogućuju upravljanje procesima smanjenja energetskog rasipanja. Konkretno, u sklopu projekta razvijena je Studija energetske efikasnosti stambenog sektora. U njoj su urađena terenska istraživanja na nekoliko stotina objekata u samoj opštini gdje su sagledane karakteristike stambenih objekata, količina i struktura energenata koji se koriste za zagrijavanje stambenih objekata, kao i njihova svojstva.Rezultati ove studije dali su informacije kako unaprijediti stambeni sektor (stambene zgrade i kuće).

Prikupljeni podaci govore da prosječna stambena jedinica u BH troši dva ili tri puta više energije nego što je to slučaj u zemljama EU koje imaju sličnu klimu. Prema riječima gospodina Radinkovića, zaključak koji se izvodi iz ovih podataka je da se stanovištvo u BiH neodgovorno i nelogično ponaša prema nečemu što je jako važno, a to su životna sredina i energetski resursi, čija je cijena viša svakim danom.

Radinković je u svojoj prezentaciji naglasio da su investicije utopljavanja objekata veoma finansijski zahtjevne, ali da se pojavljuje sve veći broj finansijera.

Pored studija energetske efikasnosti stambenog fonda, u sklopu ovog projekta opštine dobijaju i tzv. finansijske mehanizme, odnosno set dokumenata koji sadrže tehničke, tehnološke i pravne aspekte upravljanja ulaganjima. Drugim riječima, opštinama se pruža način ulaganja u energetsku efikasnost stambenih objekata koji omogućuje smanjenje potrošnje.

 

 

 

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje