Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

 
U srijedu, 06.12.2023., u prostorijama Opštine Novi Grad (sala br. 5) s početkom u 13.00 časova Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Odsjek za upravljanje razvojem Opštine Novi Grad u okviru projekta „Dekarbonizacija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine“, koji finansira Švedska, održaće info-sesiju čiji je cilj podizanje svijesti građana i građanki o značaju energetske efikasnosti, smanjenja emisije štetnih gasova, kao i o cijelom nizu pozitivnih efekata na društvo koje sa sobom donose inicijative i investicije uložene u održivi razvoj.
Predviđeno je da eksperti i članovi UNDP tima (uz podršku članova lokalne uprave koji su učestvovali u razvoju finansijskih mehanizama) građanima i građankama približe temu energetske efikasnosti u stambenom sektoru kroz prezentaciju i otvorenu diskusiju i na taj način aktivno učestvuju u podizanju svijesti o značaju ovih pitanja.
Okvirno, ovaj događaj bi se sastojao od dva bloka:
• Prezentacioni blok (do 25 min)
o Uvod: Okvirna prezentacija značaja energetske efikasnosti u kontekstu efekata na samoodrživost
o Prezentacija ključnih nalaza studije energetske efikasnosti i finansijskih mehanizama razvijenih za datu lokalnu zajednicu
• Pitanja i odgovori (do 45 minuta)
o Uvod: Potencial EE (evropska i regionalna perspektiva)
o Iskustva stečena u razvoju finansijskih mehanizama (ugao
učesnika u razvoju i njihova razmatranja mogućih efekata na lokalnu zajednicu)
o Otvorena diskusija
Opština Novi Grad ubraja se među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP).
Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.
S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.
Na info sesiji će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za našu opštinu/grad unutar ovog projekta. Cilj nam je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Također ćemo istaknuti brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.
Pozivamo sve građane/ke, kao i druge zainteresirane, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje