Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Predsjednica Republike Srpske Želјka Cvijanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija posjetili su  Novi Grad gdje su se sastali sa rukovodstvom Opštine.

Na sastanku je razgovarano o problemu izgradnje Centra za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, o prekategorizaciji graničnog prelaza, kao i o projektima značajnim za građane Novog Grada.

"Očekujemo podršku u realizaciji predloženih projekata, a jedan od prioritetnijih projekta je izgradnja prepumpne stanice. Riječ je o objektu koji štiti grad  od poplava, jer iako je grad opasan kejom, opasnost predstavlјa izbijanje podzemnih voda“, izjavio je Drlјača.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da su institucije Srpske uz opštinu Novi Grad i da će podržati sve projekte značajne za građane ove lokalne zajednice, ta da je na sastanku razgovarano o 12 projekata važnih za Novi Grad.

“Danas smo razgovarali o konkretizaciji nekoliko projekata koji su spremni i koji će veoma brzo ići u realizaciju. Ono što očekuju učenici, nastavnici i roditelјi je obezbjeđenje novca za stolariju u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. Ovo uskoro ide na odobravanje Vlade Republike Srpske, a nakon toga i na finansiranje”, rekla je predsjednica Republike, dodavši da se nada da će adaptacija biti obavlјena tokom lјetnog raspusta.

“Dogovorili smo finansiranje, većim dijelom iz Kabineta, a manjim dijelom iz budžeta Opštine, proširenja kapaciteta Dječijeg vrtića „Pčelica Maja“, navela je predsjednica Cvijanović, koja je podsjetila i da je opština Novi Grad ušla u program javnih investicija Vlade Republike Srpske projektom vrijednim 700.000 KM za pješačku zonu i rekonstrukciju dijela putnog pravca. Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je u Novom Gradu spreman projekat izgradnje trga u sklopu kompleksa gdje je centralno spomen-obilјežje poginulim borcima Vojske Republike Srpske za šta je, takođe, potrebna podrška institucija Republike Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da su u Novom Gradu, pored ostalih, važna dva pitanja - prekategorizacija graničnog prelaza i problem Trgovske gore.

"Što se tiče samog graničnog  prelaza, imamo dvije stvari. Prvo je rekonstrukcija mosta i stvaranje fizičkih pretpostvaki za robni promet. U dogovoru sa Hrvatskom, potopisali smo sporazum o zajedničkoj rekonstrukciji svih mostova koji su na graničnim prelazima", rekao je on te je dodao da je finasiranje po 50 odsto BiH i Hrvatska, kao i da je planirano da se ove godine rade mostovi u Novom Gradu i u Brčkom. On je naveo da je u fazi zaklјučivanja novi sporazum o graničnim prelazima sa Hrvatskom, koji ide na usaglašavanje. S tim u vezi on je rekao: "Ono što je važno za građane u Novom Gradu, novim sporazumom je granični prelaz u Novom Gradu prelaz za robni promet".

Kada je riječ o izdradnji Centra za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgosvskoj gori Tegeltija kaže da je stav  BiH da je plan Hrvatske za izgradnju odlagališta pogrešna odluka , koja ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima.

 

"U dosadašnjim razgovorima sa Hrvatskom ukazivali smo da to nije dobro. Vidlјivo je da nema naznaka da će oni odsustati dok ne završe sva ispitivanja", rekao je on , te je dodao da je obezbijeđeno milion maraka za  Ekspertski i Pravni tim koji će argumentima  dokazati da  lokacija Čerkezovac nije odgovarajuća.

"Iskoristićemo sva pravna sredstva.  Nadam se da ćemo u razgovorima doći do rješenja", istakao je on.

Nakon sastanka Cvijanović i Tegeltija su sa predstavnicima Opštinske uprave posjetili dvije hranitenjske porodice u naselјu Mlakve.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje