Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, kao i Odluku o imenovanju Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača je s tim u vezi izjavio: „Ovo je zaista lijepa vijest. Savjet ministara je povukao pravi potez i veoma smo zadovoljni što je, nakon određenih nesuglasica, uspješno realizovana inicijativa ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca . Savjet ministara je ovim postupkom dao primjer kako problemi treba da se rješavaju,  a u cilju zaštite svojih građana“.

Drljača je podsjetio da se Opština Novi Grad od početka argumentovano protivi odluci Hrvatske da lokacija odlagališta radioaktivnog otpada bude Trgovska gora. On je istakao da je odabrana lokacija,  prema metodologiji kojom se vodila Hrvatska, imala najlošiju ocjenu. „Ekspertski tim će dokazati naše tvrdnje i dati konačno mišljenje, formirano na osnovu stručnih analiza, što će biti najsnažniji oslonac građana Novog Grada i BiH u borbi protiv namjere Republike Hrvatske da svoje namjere ostvari“, rekao je on.

Ekspertni tim, sastavljen od predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti te naučne zajednice, će sačinii sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i utiecaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori, će izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une, te definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih utjecaja eventualnog odlagališta.

Prvi sastanci ovih timova trebali bi biti održani tokom narednih 15 dana. Ostavljena je mogućnost dopunjavanja novim članovima, kao i mogućnost konsultovanja i  međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.  

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje