Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

I pored svega, za nas u BiH i dalje su veoma važni dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom, te ćemo tu diplomatski misiju nastaviti - rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je upitao šta bi bilo kad bi eventualno BiH odlučila da neko slično odlagalište otpada napravi iznad Dubrovnika.

Košarac je rekao da je ovo veoma važno pitanje za institucije u BiH i njene građane, koji jedinstveno ističu da je ta namjera neprihvatljiva za BiH, što je potvrđeno i na današnjem sastanku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

- Sve institucije BiH, uključujući i Predsjedništvo BiH, odlučne su da istraju u borbi protiv izgradnje pomenutog odlagališta na Trgovskoj gori, jer je naša primarna obaveza zaštita zdravlja i života stanovništva BiH i životne sredine u slivu rijeke Une - rekao je Košarac.

On je upozorio na mogućnost negativnih posljedica po te građane ukoliko se zvanični Zagreb ogluši o zahtjeve BiH.

Košarac je najavio formiranje ekspertsko-pravnog tima koji će, kako je rekao, konačno početi ozbiljno da se bavi rješavanjem problema zvanog Trgovska gora, i koji će o svemu obavještavati Savjet ministara.

- Svi institucionalni kapaciteti BiH biće uključeni u onemogućavanje izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. O ovom problemu informisaćemo i releventne institucije EU, a ja sam određene stavove već saopštio zvaičnicima EU prilikom nedavne posjete Briselu - dodao je Košarac.

On je najavio i sastanak sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministra Biserom Turković, sve s ciljem efikasnijeg rješavanja ovog spora sa Hrvatskom.

Ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo pozdravila je inicijativu Košarca da danas u Sarajevu organizuje ovaj sastanak, na kojem je još jednom potvrđen jedinstveni stav svih institucija BiH da je neprihvatljiva izgradnja odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Ona je naglasila da je ovo je otvoreno pitanje između BiH i Hrvatske, da se nada da će biti riješeno na zadovoljavajući način, a da u svemu tome najveću ulogu imaju ministri Košarac i Turkovićeva, sa saradnicima.

Đapo smatra da je ključ rješenja ovog problema u tome da Hrvatska odustane od projekta Trgovska gora.

Poslanik u parlamentarnoj grupi "Zeleni klub" Saša Magazinović današnji sastanak kod ministra Košarca ocijenio je kao primjer kako se može i mora zajedno raditi u BiH, jer je to u interesu svih njenih građana.

- Današnji sastanak važan je korak u rješavanju aktuelnog problema sa Hrvatskom - rekao je Magazinović i dodao da je hrvatski Sabor neke druge lokacije u odnosu na Trgovsku goru značajnije bodovao kao moguća odlagališta nuklearnog otpada.

On je rekao da je na sastanku pomenuta i određena inicijativa za donošenje konkretnih strategija, ali da to još nije za javnost.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača upozorio je da Hrvatska nije ispoštovala nijednu od obaveza po međunarodnim konvencijama.

On je istakao da je izbor Trgovske gore za odlagalište interesantan, s obzirom na to da ne ispunjava tehničke uslove i da je dobio najmanje bodova pored još tri lokacije koje su bile u opticaju.

Prema njegovim riječima, odlagalište na Trgovskoj gori, ukoliko bude izgrađeno, bilo bi na 800 do 900 metara od bunara iz kojih se vodom napaja više od 60 odsto stanivništva Novog Grada i manje od 2.000 metara od dvije srednje škole.

- Za nas je to neprihvatljivo i ljudi iz Novog Grada razmišljaju o nekim sigurnijim mjestima ukoliko se ovo pitanje ne riješi na adekvatan način, a to je da se udalji od granice sa BiH, odnosno od Novog Grada - kaže Drljača.

U Sarajevu je danas održan radni sastanak u vezi sa najavom Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, koji je organizovao Košarac.

Sastanku su prisustvovali i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe "Zeleni klub" Saša Magazinović i Jasmin Emrić, zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

Pored načelnika opštine Novi Grad Miroslava Drljače, prisustvovali su i načelnici Krupe na Uni Mladen Kljajić, Kostajnice Drago Bundalo, Bosanske Krupe Armin Halitović, te načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.

 

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje