Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U petak, 02.08.2019. godine, Komisija za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova opštine Novi Grad, u saradnji sa Opštinskim odborom SUBNOR-a Novi Grad i Opštinskom boračkom organizacijom, organizuje obilježavanje Dana stradanja civilnog stanovništva opštine Novi Grad u II svjetskom ratu.

Na području tadašnje opštine Bosanski Novi, tokom Drugog svjetskog rata, civilno stanovništvo je pretrpilo ogromna stradanja. Na najsvirepiji način, veliki broj civila sa područja naše opštine skončao je svoj život u ustaškim koncentracionim logorima Jasenovac i Donja Gradina.

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine jedna bojna tek ustrojenog Pavelićevog ''tjelesnog zdruga'' zadržala se na ovom terenu oko 20 dana i za to vreme, na najokrutniji način, ubijala stanovništvo u seoskim krajevima.

U ovom pogromu ubijeno je i 106 djece, svih uzrasta, od tek rođenih do 14 godina. Samo u zaseoku Vurune sela Donjeg Vodičeva, u podrumu jedne kuće, poklano je 24 djece.

Ogromne žrtve su pale i na podrgmečkom dijelu naše opštine, posebno na području Maslovara, Jošave i Blagaj Rijeke. Ukupan broj civilnih žrtava na području tadašnjeg Bosanskog Novog u periodu Drugog svjetskog cijeni se na preko 6000.

Obilježavanje Dana stradanja civilnog stanovništva opštine Novi Grad u II svjetskom ratu ove godine biće održano 02.08.2019. godine od 11.30 časova u zaseoku Vurune, Donje Vodičevo, gdje će kod spomen obilježja na zajedničoj grobnici biti služen parastos i položeni vijenci.

Ovaj datum će se već tradicionalno istog dana obilježiti i u Maslovarama, parastosom u hramu Svete velikomučenice Marine, za stradale iz sela Maslovare, Crna Rijeka i Jošava, sa početkom u 11.00 časova. Zatim će biti održan pomen kod spomen kosturnice u Crnoj Rijeci, kao i kod spomen – table na željezničkoj stanici u Blagaj Rijeci.

Pozivaju se svi građani opštine Novi Grad, pogotovo stanovnici ovih sela te potomci i poštovaoci žrtava, da uzmu učešća u obilježavanju ovog događaja.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje