Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Istorija

Geografski položaj

Stanovništvo

Javne ustanove

Obrazovanje

Sport

Parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na nekoliko lokacija u Novom Gradu danas su obilježene 23 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine tokom akcije hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine u kojoj je ubijeno 1.856 krajiških Srba, 250.000 protjerano, a njih 836 vode se kao nestali.

Obilježavanje koje je, u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centar "Veritas" i Opštine Novi Grad, počelo je parastosom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, nakon čega je formirana kolona građana koja se kretala od Hrama do mosta na rijeci Uni koji je avgustu 1995. godine prešlo je 100.000 protjeranih Srba iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U znak sjećanja na tragične događaje i sve koji su stradali u avgustu 1995. godine na graničnom prelazu upaljene su svijeće, sa „mosta spasa“ je spušteno cvijeće u Unu, a delegacije su potom položile vijence i kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada, gdje je Hrvatska vojska u septembru 1995. godine prešla ne teritoriju Republike Srpske.

Parastos je služen i u Hramu Svetog Save u Svodni, a vijeci su položeni i kod spomen-krsta koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska.